У борні за Українську державу

20 січня 2023

У Державному архіві Тернопільської області експонується документальна виставка «У борні за Українську державу»  присвячена 104-річниці проголошення Злуки УНР та ЗУНР

22 січня 1919 року – святковий день для кожного свідомого українця, патріота своєї держави. У цей день було проголошено об’єднання ЗУНР і УНР в єдину соборну Українську державу, здійснилося споконвічне прагнення українців жити у єдиній державі. Об’єднання західних та східних українських земель України було одним із стратегічних завдань національно-державного будівництва в Україні того часу.

В експозиції документальної виставки «У борні за Українську державу» представлені документи українських органів влади: «Оголошення Державного повітового Комісаріату УНР про призив на службу в Українську армію всіх українців, народжених у 1893-1901 роках», «Розпорядження Державного Повітового Комісаріату УНР в місті Тернополі про проведення мобілізації в українське військо», «Звернення Президента Української Національної Ради Євгена Петрушевича до Українського народу і армії від 3 травня 1919 року», а також «Звернення до Українського народу Західних областей Української Народної Республіки уряду УНР від 30 травня 1919 р.», опубліковане в газеті «Український козак» від 6 червня 1919 року.

Зацікавлять дослідників і документи польських органів влади, а саме - списки і світлини колишніх вояків Української Галицької Армії, а також проекти пам’ятних знаків складених українськими громадськими організаціями у 1920-х роках полеглим воїнам українських військових формувань.

Представлені в окремому розділі виставки «Радянські репресії проти вояків УГА після 1939 року» - документи з архівно-слідчих справ.