Презентація виставки «Майдан 2004. Євромайдан 2013-2014. Ціна гідності і свободи»

22 листопада 2019

В державному архіві Тернопільської області відбулось відкриття документальної виставки «Майдан 2004. Євромайдан 2013-2014. Ціна гідності та свободи».

У заході взяли участь голова Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Сопель, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, міський голова Тернополя Сергій Надал, рідні Героїв Небесної Сотні – уродженців Тернопільщини.

Виставку відкрив директор держархіву області, кандидат історичних наук Федір Полянський, який ознайомив присутніх з експозицією виставки, презентував портал «Героїка» на сайті держархіву області.

Спогадами про Героїв Небесної Сотні поділилися їхні рідні, які завітали на відкриття виставки. А діти – ровесники Помарачевої Революції (учні 10 ЛА класу Школи-Ліцею № 6 ім. Н. Яремчука), розповіли віршами про своє бачення минулого і майбутнього України.

«Сьогодні нас тут зібрала пам'ять про події Помаранчевої революції та Революції Гідності, а також про їх учасників. Ця пам'ять жива, як і живий біль за втратою тих, хто віддав своє земне життя, виборюючи кращу долю України, – сказав голова облдержадміністрації Ігор Сопель. – Їхній подвиг забуттю не підлягає! Свідченням цього є численні заходи, які відбуваються сьогодні в області та ця документальна виставка, яку відкриваємо сьогодні. Переконаний, що вона не залишить байдужим нікого, адже розповідає про справжніх Героїв, якими пишається наша країна».

Голова обласної ради Віктор Овчарук зазначив, що День Гідності Свободи – це пам'ять про новітніх українських героїв, свято нашої єдності та непохитної волі.

Міський голова Сергій Надал сказав, що у сьогоднішній день ми вшановуємо тих, хто першими зробили крок назустріч небезпеці. Ми віддаємо шану полеглим та висловлюємо повагу живим.

Чудовим доповненням до заходу став виступ учениці 11 класу Тернопільського ліцею №21-спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Василини Гребеняк.

Учасники заходу ознайомилися з експозицією виставки.

Виставка складається з двох частин. Перша частина висвітлює події Помаранчевої революції. Основою її стали документи архівного фонду «Колекція матеріалів про хід виборів Президента України в 2004 році та Помаранчеву революцію (2004-2005)». Це посвідчення та анкета учасника Помаранчевої революції, інформаційні випуски «Гарячого вісника» об’єднаного незалежного інформаційного центру УНІАН із новинами про ситуацію на Україні, світлини та листівки про участь громадянської кампанії «Пора» у Помаранчевій революції, світлини Богдана Хаварівського про перебіг Помаранчевої революції в Тернополі та Києві, агітаційні матеріали, листівки, майданна творчість.

Друга частина ознайомлює з документами про Революцію Гідності. Основою її стали документи архівного фонду «Збірка документів про Героїв Небесної Сотні Революції Гідності та бійців з Тернопільщини, які загинули в зоні антитерористичної операції на сході України», фотографії головного спеціаліста Ігоря Крочака, який зараз несе службу в зоні проведення ООС та видання з фондів бібліотеки.

У першому розділі представлено фотографії, які висвітлюють події тернопільського Євромайдану кінця листопада - початку грудня 2013 року, Євромайдану в Чорткові, а також документи, котрі стали частиною історії тернопільського Євромайдану. Це молитовник українського революціонера, патріотичні поезії, молитви, листівки, малюнки, оголошення про потреби для Майдану в Києві.

В цьому розділі виставки експонуються документи проекту «Книга звитяги Євромайдану та АТО», які були передані в архів у 2017 році за сприяння центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадської освіти Тернопільського обласного комунального інституту педагогічної освіти, обласної учнівської асоціації «Авангард». Це зібрані учнями шкіл області документальні свідчення учасників Майдану, спогади, розповіді родичів та друзів загиблих героїв.

Про Героїв Небесної Сотні, уродженців Тернопільщини, розповідають документи наступного розділу виставки. Біографічні документи, публікації в місцевих ЗМІ та з інтернет-ресурсів розповідають нам про героїв, які віддали своє життя за кращу долю України. Це Олександр Капінос, 1984 року народження, уродженець с. Дунаїв Кременецького району, загинув 19 лютого; Ігор Костенко, 1991 року народження, уродженець с. Зубрець Бучацького району, загинув 20 лютого; Василь Мойсей, 1992 року народження, уродженець с.Зубрець Бучацького району, загинув 20 лютого; Устим Голоднюк, 1994 року народження, уродженець м. Збараж; Назар Войтович, 1996 року народження, уродженець с. Травневе Збаразького району, загинув 20 лютого; Тарас Слободян, 1982 року народження, уродженець м. Тернопіль, Василь Аксенин, 1962 року народження, уродженець с. Литячі Заліщицького району. 5 березня 2014 року в с. Підгороднє поховали Слободяна Тараса, учасника Майдану у Києві, тіло якого знайшли у лісах Сумщини. 12 березня під час лікування у Польщі помер Аксенин Василь, уродженець с. Литячі Заліщицького району, який був важко поранений під час розстрілу демонстрантів.

На виставці експонується книга активного учасника Революції Гідності, бійця батальйону «Айдар» Андрія Юркевича, який загинув в зоні АТО 5 вересня 2014 року, «Моя революція». У якій він описав події 18-20 лютого в Києві. Також представлена книга Неоніли Крем’янчанки про Героїв Небесної Сотні та учасників АТО «Рабів до раю не пускають».

Доповнюють виставку картини художника Юрія Чумака «Вірю. Знаю. Можемо» та «Революція Гідності», а також колекція прапорів з зони АТО, які передали архіву волонтери групи «Схід та Захід єдині» Василь Конько та наш працівник Ігор Крочак.

У державному архіві області триває збір відомостей та документів про мешканців області – Героїв Майдану та учасників операції об’єднаних сил на сході України.

Наша мета – формування документальної збірки, що стане джерелом для вивчення сучасної історії нашого краю.

Звертаємося до рідних, друзів, знайомих наших Героїв, до учасників цих подій та всіх, хто може допомогти зберегти документальну пам’ять про них з проханням передавати на державне зберігання документи біографічного характеру, світлини, спомини, вірші, малюнки, листи (можливо скріншоти з смс-листування) та інший матеріал (у тому числі відеодокументи), що увійдуть до архівної збірки документів постійного зберігання.

Запрошуємо усіх переглянути експозицію виставки.

Оксана Сулима,

головний спеціаліст