Круглий стіл «Замки, джерела, архіви. Дослідницький аспект»

13 червня 2023

Державний архів Тернопільської області спільно з Національним заповідником «Замки Тернопілля» організував та провів «круглий стіл» тему: «Замки, джерела, архіви. Дослідницький аспект», що відбувся 9 червня 2023 р. на базі Збаразького замку.

З вітальними словами до учасників заходу виступили: Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура, директор Державного архіву Тернопільської області Федір Полянський, директорка Центрального державного історичного архіву України у м.Львів Олеся Стефаник та заступник директора департаменту - начальник управління етнополітики, свободи совісті та цифрових трансформацій департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Ігор Кульчицький.

Понад 40 учасників заходу у змішаному форматі обговорили актуальні питання з дослідження культурної спадщини на основі архівних матеріалів, збереження архівних фондів в умовах російської агресії, цифровізації у держархівах, особливостей виставкової та науково-публікаційної діяльності архівів, бібліотек та музеїв.

Напрацювання колективу держархіву були презентовані такими запланованими виступами: Полянський Ф. «Особливості соціально-комунікативної діяльності Державного архіву Тернопільської області у сучасних умовах», Дишлюк О. «Виставкова діяльність Державного архіву Тернопільської області за 2019-2023 рр.: тематика та форми», Волоцюга Л. «Анотований реєстр описів періоду після вересня 1939 р. Перше видання», Гардамала І. ”Творимо історію разом” - з досвіду реалізації проєктів Державного архіву Тернопільської області про наповнення архівної джерельної бази документами сучасної історії краю», Крочак І. «Замки в об’єктиві архівіста за матеріалами наукової експедиції для поповнення фондів фото-, відео- документами держархіву Тернопільської області».

Конференцією відзначено, що в останні роки спостерігається активна взаємодія архівістів, істориків, краєзнавців, наукових співробітників культурно-освітніх закладів у вирішенні актуальних питань з науково-пошукової, науково-дослідницької та науково-популяризаторської роботи. Зазначено, що сучасне архівознавство та документознавство існують в інформаційному суспільстві, яке активно розвивається під впливом новітніх технологій. Всі учасники конференції, підкреслюючи важливість виявлення, опрацювання та публікації документальних джерел для дослідження історико-культурної спадщини України.