Свічка на підвіконні (до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років)

24 листопада 2023

До 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років у державного архіві Тернопільської області відкрилась виставка «Свічка на підвіконні».   
Відкрив виставку директор держархіву Федір Полянський та наголосив про унікальність архівних документів, які представлені в даній експозиції. В радянський час ці документи знаходились під грифом таємно, а за розповсюдження інформації про факт Голодомору можна було бути ув’язненим.

Володимир Старка, доктор історичних наук Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, ознайомив присутніх із причинами, передумовами та наслідками Голодомору 1932-1933 років для української нації.

Дишлюк Ольга, заступник начальника відділу інформації та використання документів, розповіла про документи представлені в експозиції.

В рамках заходу учні 10-го класу  Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 7 з поглибленим вивченням іноземних мов представили  мистецьку імпрезу: «Не дамо загасити свічку пам’яті» під керівництвом вчительки історії Галини Чорної. Під час якої прозвучали спогади людей, які пережили Голодомор 1932-1933 років в Україні і  стали основою для книги «Чорна тінь голодомору над Тернопіллям».

 

Головний спеціаліст відділу формування та діловодства, учасник російсько-української війни, Ігор Крочак підкреслив важливість вшанування історичної спадщини Голодомору 1932-1933 років в Україні через художні фільми, навів паралель з подіями сучасності та закликав хлопців і дівчат бути готовими до захисту своєї країни.

 

Інформаційний масив документальної виставки «Свічка на підвіконні»:

В першій частині експонуються документи, які свідчать про  Голодомор 1921 – 1922 років в Радянській Україні. Інформація про засідання «Комітету надання допомоги мешканцям Наддніпрянської України» в Тернополі 3 червня 1922 року в залі Міщанського братства, а також про діяльність «Комітету допомоги голодній Україні».

У другій частині виставки представлені документи про Голодомор 1932 – 1933 років. Експонуються протоколи допитів: Блашковської Ядвіги, Миколи Зугіля, Вознюка Лукаша, які разом із сім’ями перетнула радянсько-польський кордон у жовтні 1932 році. Цікавими є інформації повітових старост  Тернопільського воєводства про проведення в селах і містах краю днів жалоби у жовтні – листопаді 1933 року. Зокрема, оголошення про проведення панахиди 29 жовтня 1933 року в день Всенаціональної жалоби.





Також експонуються документи з архівно-слідчих справ Даниліва Федора та Крушельницького Корлина, членів Комітету Рятунку України, який діяв у місті Бучачі у 1933 році, саме за це їх було притягнуто до кримінальної відповідальності вже радянською владою у 1940 році. Серед документів експозиції наявний протокол допиту Ткачука Дем’яна, жителя села Трибухівці Бучацького району, звинуваченого в переході радянсько-польського кордону у 1933 році та розповсюдженні інформації про голод в СРСР, датований жовтнем 1939 року.




В третій частині виставки розміщені документи про «третій удар Голодом» у 1946 – 1947 роках. Наявні постанови: «Про розподіл талонів на хліб у жовтні та грудні 1946 року» та інформація про наплив населення для закупівлі хліба і інших сільськогосподарських продуктів в Тернопільську область у 1946 році.

Про голод в селах південних районів Тернопільської області свідчить надзвичайний звіт Чортківського надрайону ОУН датований жовтнем 1947 року та дані про кількість померлих від голоду у 1946-1947 роках на Тернопільщині.