Новий фонд особового походження у держархіві

6 грудня 2023

Новий фонд особового походження сформовано в держархіву області із документів, переданих Скільським Дмитром Михайловичем, уродженцем с. Березів Вижній Косівського району Івано-Франківської області.  Дмитро Михайлович народився 12 березня 1933 року у сім'ї селян, учасникаів сільської Просвіти і Союзу українок. У рідному селі закінчив семирічну школу, а потім середню школу у м. Яблунів, де за рекомендаціями старшої сестри Ганни, яка була ученицею Коломийської жіночої середньої школи, його взяли у члени молодіжної підпільної Організації Українських Націоналістів. Як член організації збирав інформацію про дії окупаційної влади для проводу ОУН Коломийщини. 

Після середньої школи  вступив до Станіславського учительського інституту (сучасний Прикарпатський національний університет ім В. Стефаника, м. Івано-Франківськ), який закінчив за спеціальністю українська мова і література.

Маючи педагогічну освіту Скільський Д.М. самостійно займався науково-педагогічною проблематикою і в  наукових журналах почали друкуватися  його перші публікації. 

У 1970 році вступив до аспірантури науково-дослідного інституту художнього виховання Академії педагогічних наук СРСР у м. москві (сучасна російська федерація) та 1973 року захистив дисертацію на тему: «Вивчення народного декоративно-прикладного мистецтва в школі як  засіб розвитку творчих здібностей учнів (на матеріалі мистецтва Прикарпаття» (на російській мові).  З 1973 року Скільський Д.М. працює викладачем кафедри педагогіки і психології Тернопільського державного педагогічного інституту і  через два роки його обрано, згідно рішення конкурсної комісії, на посаду старшого викладача кафедри. Рішенням конкурсної комісії у 1982 році Дмитра Михайловича обрано на посаду доцента цієї кафедри і  обирався він на неї до виходу на пенсію у липні 1996 року.

З 1997 року  працював на посаді доцента кафедри теорії і та методики  початкового навчання у педагогічному інституті Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, а з лютого 2002 року - на посаді доцента кафедри загальної педагогіки та психології Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Т. Шевченка. У липні 2004 року Скільського Д.М. обрано професором та завідувачем цієї кафедри.

Фондоутворювач є автором понад 150 друкованих творів: монографії, науково-теоретичних, навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України  для студентів, учителів і працівників освіти. Він підготував і  видав  новаторський навчальний посібник «Вивчення художньої обробки деревини у школі: розвиток творчих здібностей учнів» (видавництво «Джура. Тернопіль. 2003»).

Скільський Д.М. є також автором історично-літературної книги-альбому «Звитяжці незборимої нації: Коломийська і Буковинська округи ОУН-УПА в світлинах».

Протягом своєї педагогічної діяльності  Дмитро Михайлович також був організатором і керівником наукових досліджень студентів з історичної педагогіки та української філології, під час якої його студентами було підготовлено 11 досліджень, які нагороджувались дипломами на міжнародних та всеукраїнських конкурсах наукових робіт.

За досягнення в практичній і теоретичній педагогіці відомості про Скільського Дмитра Михайловича внесено до Тернопільського енциклопедичного словника; він є учасником боротьби ОУН-УПА, член Всеукраїнського братства воїнів ОУН-УПА ім. генерала Романа Шухевича-Тараса Чупринки, комбатантом, членом Національної спілки краєзнавців України; пенсіонер.

З документами фонду особового походження «Скільський Дмитро Михайлович  (1933), педагог, письменник, заслужений працівник освіти України», джерелом інформації історії розвитку педагогічної освіти можна ознайомитись у читальному залі державного архіву Тернопільської області.