Шевченківські читання

9 березня 2024

08 березня 2024 року з нагоди відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка в конференц-залі державного архіву Тернопільської області відбулися „Шевченківські читання”.

Захід відкрив директор держархіву області, кандидат історичних наук Федір Полянський. „Твори Шевченка, написані у ХІХ столітті, актуальні і сьогодні. Ці джерела, які не вичерпуються”, – наголосив він у своєму виступі.

Заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Тетяна Магера подякувала за запрошення на захід, відзначила тісну співпрацю держархіву області, історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка, обласного територіального відділення Малої академії наук та інституту післядипломної педагогічної освіти. У своєму виступі вона акцентувала увагу на тому, що поезія Шевченка була з нами на майданах, і зараз вона на передовій. У своїх творах поет закликає до дій, до незалежності. Тетяна Володимирівна продекламувала поезію Віктора Баранова „До українців” та наголосила, що саме пам'ять є тим ключем, який тримає нас, як націю.

Про Тараса Шевченка як талановитого художника і солдата розповів головний спеціаліст відділу формування НАФ та діловодства, військовий історик, ветеран російсько-української війни, розвідки ЗСУ Ігор Крочак. Він відзначив високу якість художніх робіт Шевченка. Також зачитав уривок з поеми „Гайдамаки”.

Вірш Сергія Жадана „Тараса Григорович Шевченко” продекламувала присутнім Марія Миколаївна Данилевич Вона акцентувала увагу на автопортретах Шевченка як засобах самопізнання.

Поезію Тараса Григоровича читали слухачі Малої академії наук Іван Гурик, Марія Олійник, Христина Чорна та студенти-історики Олена Герасимчук і Вероніка Охота.

З експозицією документальної виставки ознайомила присутніх головний спеціаліст відділу інформації та використання документів Оксана Сулима.

У заході взяли участь студенти історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка.

Запрошуємо всіх до перегляду експозиції документальної виставки.