"Честь - собі, життя - Богу і Україні" (у світлу пам'ять про Любомира Крупу)

11 червня 2024

Важливою подією для істориків, релігієзнавців, крєзнавців, біографістів став вихід у світ монографії героя сучасності, відомого громадсько-політичного діяча, кандидата історичних наук Любомира Крупи «Вплив Андрея Шептицького на суспільне і культурно-просвітницьке життя в Галичині кінця ХІХ – першої половини ХХ століття», презентація якої проходила на історичному та філологічному факультетах Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка та у рамках проведення науково-практичної конференції «Слово і церква: Українське національне і духовне відродження у ХІХ ст.».

У монографії проаналізовано внесок митрополита Андрея Шептицького у національне відродження України в контексті вітчизняної та світової історії. На тлі історичних подій першої половини ХХ ст. автор розкриває зусилля, які доклав митрополит Шептицький для розвитку співпраці з духовенством, світською інтелігенцією, громадсько-політичними лідерами задля консолідації українства.

Літературним впорядкуванням видання займалася сестра Любомира, доцентка кафедри журналістики Тернопільського педуніверситету Наталія Дащенко. Вона разом з мамою Марією та дружиною Іриною за чотири місяці підготували цю монографію.

Упорядковуючи працю, рідні Героя повністю зберегли структуру, як у дисертації, яку захистив Любомир Левкович у 2003 році. До видання включили також автобіографію, написану самим Любомиром орієнтовно до 2017 року, та список публікацій за 1999-2009 роки. Крім того, порадившись у сімейному колі, вирішили додати до книги рецензії на неї. Їх виконали науковий керівник Любомира Крупи, доктор історичних наук, професор Микола Алексієвець та доктор історичних наук, професор і одногрупниця автора Леся Алексієвець. Вступне слово написав доктор філологічних наук, лауреат премії імені Андрея Шептицького Ігор Набитович.

Архівісти щиро вдячні упорядникам за подарований примірник видання, яке буде цікавим не тільки для дослідників постаті митрополита Андрея Шептицького, а й для дослідників життєвого, наукового шляху автора – Любомира Левковича Крупи – Героя новітньої історії України, науковця, громадського діяча, доброго та щирого друга тернопільських архівістів.