Нові надходження

30 вересня 2024

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек ділимося інформацією про надходження, які поповнили фонди книгозбірні держархіву області.

Біобібліографічний покажчик «Наукове Товариство імені Шевченка і Тернопільщина (1873-1944): Математично-природописно-лікарська секція: дійсні члени», підготовлене Тернопільською універсальною науковою бібліотекою (укладач – Лариса Оленич ). Це третє видання покажчиків, приурочених діяльності НТШ. У цей покажчик включено 18 персональних рубрик дійсних членів математично-природописно-лікарської секції – наших земляків природодослідників, ботаніків, фізиків, математиків, хіміків, географів, геологів, лікарів.

Історико-краєзнавчу  монографію «Парафія Воздвиження Чесного Хреста Господнього на тлі історії м. Копичинці» подарував архіву автор отець доктор Руслан Корнят. Видання висвітлює не тільки історію парафії, а й історію міста Копичинці, життя місцевих людей, культуру, освіту. Окремим розділом представлено  біографічні відомості про життя та діяльність копичинецьких парохів та сотрудників. При написанні цієї монографії автор опрацював документи держархіву Тернопільської області, а також й інших архівів України.

Наукова праця молодого священника, ровесника української незалежності о. Василя Макоїда «Присягу не зламаю: духовенство Тернопільщини у борні з  тоталітаризмом 1945–1950 рр.» – копітке дослідження трагічного періоду історії незламних душпастирів XX століття. Автор пропонує читачам результати своєї наукової праці, яка базується на архівних документах колишнього КДБ, та завдяки якій заповнюються маловідомі сторінки історії. Читач отримає унікальну нагоду відкрити для себе багато цікавих фактів, подій та зрозуміти безліч речей, що обумовлювали непростий для Церкви період XX століття. 

Авторська праця професора-історика Ярослава Малика (1946–2016) «Енциклопедичний довідник Рогатинщини»,подарована держархіву родиною Малик, представляє Рогатинщину як унікальний центр Галичини на політичній карті ХХ століття.   У довіднику висвітлено цікаві відомості про Рогатинщину, відомих рогатинців, населені пункти, архітектурні пам’ятки, героїчну підпільну боротьбу за волю України та багато маловідомих фактів про історію та культуру цього краю.


Збірник «Діалог двох культур. 2023» передала архівній книгозбірні учасниця цьогорічного україно-польського літературно-мистецького форуму «Діалог двох культур», присвяченого 215-ій річниці від дня народження Юліуша Словацького, доктор історичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, доцент кафедри всесвітньої історії та релігієзнавства Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Заслужений працівник освіти України Леся Алексієвець. Матеріали збірника присвячені історії, літературі та мистецтву Ураїни та Польщі.
Цикл книг «У колі життя» подарувала бібліотеці дослідниця держархіву, спеціалістка з юдаїстики Тетяна Федорів. Вона опублікувала метричні книги єврейської громади Збаразького метричного округу, які є у вільному доступі на сайті Головного архіву давніх актів у Варшаві. Тетяна Федорів переписала ці метричні записи у електронні таблиці, а потім — у текстові файли, а ще пізніше — у книжки. До кожної категорії записів вона додала свій вступ, а також зробила індекси: прізвищ, місцевостей та професій. І так вийшло чотири книжки, загальною кількістю сторінок – 1614, із загальною кількістю записів – 12 784.

Архівісти щиро дякують за поповнення бібліотечного фонду авторам, упорядникам, укладачам і всім, хто дарує нашій книгозбірні свої дослідження!

Бажаємо усім переможного миру та сподіваємось на подальшу співпрацю!!!