До вшанування пам'яті генерала-хорунжого Армії УНР Євгена Мишковського

9 липня 2020

У фондах держархіву зберігається багато цінної інформації. Але, у час війни маємо пам’ятати подвиг Героїв російсько-української війни, як новітньої, так і сторічної давності.

Так, 9 липня цього року минає 100 років від дня смерті Мишковського Євгена Васильовича (1882-1920) – українського військового діяча, генерала-хорунжого Армії УНР. Є. Мишковський брав участь у радянсько-польській війні 1920 р., був смертельно поранений в бою під Чорним Островом (Хмельниччина), похований у Тернополі, на Микулинецькому кладовищі.

У фондах держархіву виявлено метричний запис про смерть Є. Мишковського. Запис був здійснений у «Книзі усопшихъ церкви м. Тернопіль за 1919-1924 рр.» греко-католицької парафії під номером 647. Запис підтверджує, що Є. Мишковський помер 9 липня, а 10 липня похований у статусі Полковника Генерального штабу військ УНР. Обряд поховання здійснив о. Василь Кузьма, полевий духівник. Причина смерті - помер від ран у бою під Чорним Островом (Держархів Тернопільської області – Ф. 487, оп.1, спр.406, арк.66).