В літописах відлуння твоїх кроків... (до 480-річчя з часу першої писемної згадки про місто Тернопіль)

27 серпня 2020

В 2020 році виповнюється 480 років з часу першої писемної згадки про місто Тернопіль. З нагоди цієї події працівники держархіву Тернопільської області підготували виставку «В літописах відлуння твоїх кроків...».

На жаль, не всі періоди історії Тернополя мають однакову вагому джерельну базу. Чимало документів втрачено у роки лихоліть, або розсіялось у різних архівах та колекціях, включаючи зарубіжні.

Однак, багато документів про минуле міста зберігається у таких фондах держархіву області, як «Тернопільський міський магістрат», «Тернопільське воєводське управління», «Тернопільське повітове староство», «Тернопільське міське управління», «Тернопільська міська управа» та багатьох інших. Документи з цих фондів і стали основою експозиції виставки, яка складається з кількох розділів і висвітлює чимало цікавих фактів з історії міста в період ХІХ-ХХ ст.

В першому розділі виставки можна ознайомитись з матеріалами про Тернопіль, які були опубліковані у тематичних виданнях та часописах

ХІХ ст. Цікавою є публікація Леона Фінкеля із «Щорічника Тернопільського наукового гуртка» за 1892 рік, з якої можна дізнатись, яким був Тернопіль в далекому 1672 році. В цьому ж виданні вміщено план м. Тернополя 1797 року, який був складений окружним інженером бароном Антонієм Посареллі. Відомості про місто можна почерпнути із статті «О церквах и самом Тернополе», вміщеній в львівському часописі «Зоря Галицька» за 1852 рік. Невідомий автор розповідає про історію Тернополя другої половини ХVІ-ХVІІ ст.

З довідки повітового начальника про м. Тернопіль станом на 24 жовтня 1914 року можна довідатись про кількість жителів (34 тис. чол.), будинків, установ, навчальних закладів, товариств, магазинів, кінотеатрів, тощо.

Експонуються також: статути магістрату за 1896 р. та міського управління за 1928 р.; список вулиць міста станом на 1926 рік та список блоків будинків та дільниць міста станом на 1934 рік.

Про те, як змінювались межі міста в 20-30-х роках ХХ ст. можна дізнатись, ознайомившись з протоколом засідання Тернопільського повітового староства про умови прилучення гміни Загребелля до м. Тернополя від 22 березня 1924 р. (територія була приєднана до міста в грудні 1925 р.) та справою про прилучення території Нового світу до м. Тернополя, так як в цьому напрямку місто розбудовувалось (офіційно Новий світ був приєднаний до міста з січня 1937 р.).

Найдавніші документи, що розповідають про організацію міського самоврядування, стан господарства, торгівлі, освіти можна відшукати у фонді «Тернопільський міський магістрат», який охоплює період з 1816 по 1918 роки.

В експозиції другого розділу виставки представлено багато документів з цього фонду. Можна ознайомитись з діяльністю керівників Тернополя, адже у кожного з них були певні заслуги перед містом. Зокрема, експонуються документи часів посадництва В. Лучаківського. За його управління в Тернополі облаштовується вуличне освітлення, каналізаційна мережа, впорядковуються сквери і вулиці, про що свідчать документи про електрифікацію міста (1896 р.), різноманітні оголошення магістрату (про проведення ярмарку, про будівництво моста на вул. Костюшка).

Наявні також документи про культурно-освітнє життя, зокрема: про надання ліцензії для кінотеатру «Поділля» (1922 р.) та список кінофільмів, які демонструвались в кінотеатрі в 1931 році, інформація повітового староства про діяльність українських театрів в м. Тернополі (вказано коли перебував в місті кожен театр з квітня по вересень 1937 р.); про видачу коштів на будівництво вищої реальної школи в м. Тернополі (1900 р.), про відкриття приватної жіночої гімназії Українського педагогічного товариства (1926 р.).

Зацікавлять також відвідувачів документи про діяльність різноманітних товариств, які існували в м. Тернополі: про заснування товариства «Тернопільський Боян», матеріали про Подільське туристично-краєзнавче товариство, з нагоди 10-річчя його заснування (21 вересня 1935 р.), а також статути товариств: «Міщанське братство», «Просвіта», «Рідна школа», «Молода громада», «Сокіл» та багатьох інших українських, польських та єврейських товариств, які вписали чимало славних сторінок у життєпис міста.

З плином часу місто змінилось, але хочеться, щоб і тепер всі хто відвідає виставку дізнались хоча би деякі моменти його колишнього життя.

А Тернопіль, який виник в далекому ХVI столітті, продовжує свою історію та йде назустріч майбутнім поколінням.

 

 Головний спеціаліст держархіву Тернопільської області       Тетяна Маркевич