У нашім серці та земля, в яку вросло коріння роду

9 вересня 2020

9 вересня 2020 року минає 76 років з початку депортації українців зі своїх правічних земель. Горезвісна угода 1944 року про так званий обмін населення фактично була збігом інтересів як Польщі, яка була зацікавлена в депортації українців і яку розглядала як засіб вирішення проблем стабілізації держави і перетворення її в мононаціональну країну так і уряду СРСР, який шляхом депортації планував «закрити» українське питання в Польщі та ліквідувати один з найбільших осередків українського визвольного руху.

 Українці, які проживали компактно в межах повоєнної Польщі мали переїхати до УРСР, а польське населення переселялось натомість на їхнє місце. Польська влада та окремі злочинні групи у той час створили нестерпні умови – залякували, вбивали, грабували, і це змусило майже півмільйона українців із  Підляшшя, Холмщини, Надсяння, Лемківщини, Бойківщини, Любачівщини покинути свою історичну батьківщину.

У  фондах держархіву наявні документи, що відображають процес депортації українців у 1944 – 1946 роках у Тернопільську область, зокрема, план розселення українського населення, постанова Ради Народних Комісарів УРСР про контроль за ходом евакуації, та інші.

Під час депортації українці зазнавали утисків про що свідчить рапорт про погрози переселенцям Сяноцького повіту. Зацікавить дослідників також список родин закатованих  у селі Павлокома  03 березня 1945 року.

Пізнавальною є Спецінформація Міністерства державної безпеки СРСР Раді Міністрів СРСР про тяжкий матеріальний і житлово-побутовий стан українців-переселенців, які прибули з Польщі та оригінали евакуаційних листів, копії яких видавались на руки, у яких вказано рік народження, сімейний стан, майно залишено на території Польщі.

Також у фондах архіву можна віднайти і більш сучасні документи, які стосуються депортації. Найцікавішими із них спогади людей, які пережили ці трагічні події.

Окремі документи можна переглянути на онлайн-виставці «У нашім серці та земля, в яку вросло коріння роду»

Заступник начальника відділу інформації та використання документів      Ольга Дишлюк