Життя, помережене любов’ю до Бога, церкви й України

17 лютого 2022

У державному архіві Тернопільської області презентовано документальну виставку до 130 – річчя від дня народження Патріарха Української греко – католицької церкви Йосифа Сліпого «Життя, помережене любов’ю до Бога, церкви й України».

В першому  розділі представлені біографічні матеріали за період 1892 – 1963 років, документи, світлини, спомини, які розповідають про шлях Патріарха Йосифа Сліпого від села Заздрість на Теребовлянщині, крізь радянські концтабори ГУЛАГів  до Риму.

Зацікавлять дослідників документи: записи про народження Івана Сліпого, батька Йосифа Сліпого та самого Йосифа Сліпого у 1892 році в метричній книзі села Заздрість Теребовлянського району, сучасного Тернопільського району, а також світлини Й.Сліпого після висвячення на священика у 1917 р., ректора Львівської семінарії за 1925 р.

Копії рукописів листів і конвертів Йосифа Сліпого до Марії Наконечної та до родини у Львів із заслання за 1959 – 1962 роки; спогади колишніх ув’язнених про зустрічі з Митрополитом у таборах Сибіру; світлини Й. Сліпого  і його особистих речей, які були  знайдені при обшуку під час  арешту в 1958 році, копії опису речей і продуктів, що передавалися ув'язненому у слідчий ізолятор за 1961 рік, документи про заслання та реабілітацію за 1993 року, світлини після звільнення із заслання у 1963 р. – становлять значний документальний масив джерел для вивчення біографії Патріарха в умовах ув’язнення.

Другий розділ виставки висвітлює діяльність Блаженнішого Патріарха, Митрополита, Архієпископа Й.Сліпого в Римі за 1963 - 1984 роки та вшанування його пам’яті в Україні. Представлені копії машинописів листів Й. Сліпого з Ватикану до родини в Україну за 1963 – 1968 роки; збірки світлин з меморіального комплексу Й. Сліпого в с. Заздрість Теребовлянського району та світлини садиби родини Сліпих, особистих речей, герба Владики, експонатів музею.

В третьому розділі представлені світлини з перепоховання Патріарха  Й.Сліпого  в крипті Собору Святого Юра у Львові в серпні 1992 року.

Представлені публікації, документи про Ольгу Сліпу, племінницю Й.Сліпого, громадську діячку та ініціатора створення краєзнавчого музею в селі Струсів Теребовлянського району. 

Експонуються діаспорна література, журнали «Патріярхат» (Нью – Йорк),  «Церковний календар – альманах» (Чикаго), «Визвольний шлях» (Лондон), «Богословія» (Львівського Богословського Наукового Товариства), де вміщено праці, проповіді, статті, що розповідають про  життєвий шлях Йосифа  Сліпого.

Зацікавлять відвідувачів виставки книги Мілени Рудницької «Невидимі Стигмати» (Рим, 1971 р.); «Йосиф Сліпий. Спомини», яка була підготовлена Українським католицьким університетом, Інститутом Святого Климента Папи, за редакцією о. Івана Дацька та М. Горячої (Львів – Рим, 2014 р.) ; О. Мишанич    «Митрополит Йосиф Сліпий перед Судом КГБ: за архівними джерелами».  (Київ, 1993 р.); Н. Опалко «Хресний  шлях  Йосипа  Сліпого» (Тернопіль, 2002 р.); «Ліквідація УГКЦ у  1939 – 1941 рр.: збірка  документів  радянських органів державної безпеки» (Київ, 2006 р.).

                  

Головний спеціаліст 

державного  архіву Тернопільської області                                Оксана КОВАЛЬЧУК