До Дня пам’яті жертв політичних репресій

16 травня 2022

До Дня пам’яті жертв політичних репресій відповідно до Указу Президента України від 21 травня 2007 року № 431 „Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 — 1938 років” Державним архівом Тернопільської області опрацьовано частину архівно-слідчих справ фонду «Управління Служба Безпеки України в Тернопільській області» та поповнено базу даних «Український мартиролог ХХ ст.» 1191 карткою репресованих осіб із Тернопільської області. У презентованій виставці подано фотографії жертв політичних репресій з посиланням на сторінки порталу «Український мартиролог ХХ ст. – Державний архів Тернопільської області» Робота продовжується.

Український мартиролог ХХ ст. є підсумком роботи державних архівів, започаткованої ще 1989 р., яка пожвавилася після прийняття Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» (1991), коли почали складатися регіональні та тематичні бази даних на репресованих. Нині вони існують практично у всіх державних архівах, які прийняли на зберігання архівно-слідчі справи та інші документи, дотичні політичним репресіям.

       База даних «Український мартиролог ХХ ст.», містить стислу інформацію про жертви політичних репресій 1920-1950-х років: фотопортрет або кілька фотографій (за наявністю), ім'я жертви та коротка характеристика роду занять, дати життя, відомості щодо реабілітації, посилання на архів, де зберігаються архівно-слідчі справи та інші дотичні матеріали.