До Міжнародного дня архівів

10 червня 2022

Долучившись до Міжнародного тижня архівів, який цього року проходить під гаслом #ArchivesAreYou, Державний архів Тернопільської області щиро вітає своїх українських та закордонних колег із Міжнародним днем архівів!

Зичимо реалізації проєктів зі збереження історико-культурної спадщини, розвитку архівної справи заради виконання історичної місії архівів у сучасному світі.

Висловлюємо щиру вдячність колегам за підтримку і допомогу. Дякуємо кожному архівісту, хто не залишився байдужим у боротьбі України за свою територіальну цілісність та незалежність.

Тернопільські архівісти сьогодні використовують всі можливості, щоб забезпечити збереження документів Національного архівного фонду, продовжити функціонування архівних установ. Відбувається оцифрування документів, їх онлайн презентації на сайті, розпочато збір документальних свідчень про російсько-українську війну.

Разом переможемо!

Все буде Україна!

Довідково: Міжнародний день архівів (International Archives Day), що відзначається щорічно 9 червня, був заснований Міжнародною радою архівів (МСА, International Council on Archives, ICA) у листопаді 2007 року на Генеральній асамблеї в Квебеку (Канада). Дата для свята була обрана не випадково – саме в цей день в 1948 році рішенням ЮНЕСКО і під її егідою було засновано МСА. Дата утворення цієї організації і була визначена як Міжнародний день архівів, а перше відзначення цього дня, що пройшло в 2008 році, стало одночасно і 60-ю річницею МСА.  Міжнародна рада архівів – професійна організація світового архівного співтовариства, сприяє збереженню, розвитку і використанню світової архівної спадщини.