З Днем Української Державності!

28 липня 2022

Державний архів Тернопільської області вітає все українство з Днем Української Державності!

Це нове свято, яке відзначається згідно з Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423/2021 щорічно 28 липня,  та має на меті  утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, спираючись на історію української державності, вшановуючи пам’ять та засвідчуючи повагу до діяльності видатних представників національної еліти, а також борців за державність та незалежність України.

З нагоди цього свята держархівом області підготовлено виставку «Від Хрещення до сучасності: історія української державності через призму біографій визначних діячів».

На виставці представлено матеріали про видатних осіб, чиє життя та діяльність тісно пов’язані з Тернопіллям, зокрема про теребовлянського князя Василька, Байду Вишневецького, Северина Наливайка.

ХХ століття відкрило ряд особистостей, які залишили помітний слід в історії нашого краю. Серед них – Тимотей Старух, Павло Шандрук та Никифор Гірняк, діячі Західноукраїнської народної республіки, військовики Української Галицької Армії, Українські Січові Стрільці, адвокати, правники.

Боротьба за українську державність тривала постійно, за неї боролись і працювали над підкресленням української ідентичності Ярослав Стецько та Слава Стецько, Катерина Зарицька та Ольга Горошко, Клим Савур, Омелян Полевий та Осип Дяків-Горновий.

Українську науку в світі презентували Володимр Гнатюк, Станіслав Дністрянський, Степан Рудницький, Іван Тесля. Щирі молитви за долю рідної землі складав патріярх Йосиф Сліпий.

Сьогодні, в час такої жорстокої війни, на шостому її місяці, після восьми років війни на Донбасі, ми відзначаємо нове свято. Бо українців не зламати. Адже про всіх можна сказати словами Слави Стецько : «Чинником, який обʼєднуватиме усіх нас, стане любов до України!»