Жнива скорботи

29 листопада 2022

До 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років у державного архіві Тернопільської області відкрилась виставка «Жнива скорботи».  

Відкрив виставку директор держархіву Федір Полянський. Заступниця начальниці відділу інформації та використання документів Ольга Дишлюк розповіла про документи представлені в експозиції.

Головний спеціаліст відділу формування та діловодства, військовий історик Ігор Крочак провів паралель між політикою геноциду Українського народу радянської влади та сучасної росії та підкреслив: «Солдат завжди пам’ятає, за що він йде в бій. І те, що робили кати. Байдуже, як вони називалися. Вони принесли голод в Україну».

В рамках заходу учні 5-АТернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивченням іноземних мов представили мистецьку імпрезу «Запали свічку» під керівництвом вчительки історії Галини Чорної.

На відкритті виставки були присутні представники громадської організації «Маріуполь-центр» та учні Тернопільської загальноосвітньої школи №8 з вчителем історії Сергієм Волоцюгою.

Детальніше про склад документальної виставки «Жнива скорботи».  

В першій частині експонуються документи, які свідчать про  голодомор 1921 – 1922 років в Радянській Україні. Інформація про засідання «Комітету надання допомоги мешканцям Наддніпрянської України» в Тернополі 3 червня 1922 року в залі Міщанського братства, а також про діяльність «Комітету допомоги голодній Україні». Приверне увагу відвідувачів оголошення «Тим, що забули «Голодну Україну»  про збір коштів на допомогу голодуючим в Радянській Україні від 13 травня 1922 року, де вказані адреси  у Львові, куди можна було приносити гроші і продукти.

У другій частині виставки представлені документи про голодомор 1932 – 1933 років. Експонується протокол допиту Блашковської Ядвіги, яка незаконно перетнула радянсько-польський кордон у 1932 році та інформація про повернення з Радянського Союзу Король Олени у 1933 році, а також донесення повітових старост  Тернопільського воєводства про проведення в селах і містах краю днів жалоби у жовтні – листопаді 1933 року, Цікавим є оголошення про проведення панахиди 29 жовтня 1933 р. в день всенаціональної жалоби, а також заключення по звинуваченню Даниліва Федора Юрійовича, якого було притягнуто до кримінальної відповідальності саме за активну участь в Комітеті допомоги голодуючим в Радянській Україні, який діяв у Бучачі у 1933 році.  В окремому розділі експозиції представлені спогади людей, які пережили голодомор 1932 – 1933 років в Східній Україні.

В третій частині виставки розміщені документи про «третій удар голодом» у 1946 – 1947 роках.  У ній представлені постанова Тернопільської обласної Ради «Про заборону торгівлі хлібом до виконання планів хлібозаготівлі», а також постанови Підволочиського райвиконкому про розподіл талонів на хліб у жовтні та грудні 1946 року.Наявна інформація про наплив населення для закупівлі хліба і інших сільськогосподарських продуктів в Тернопільську область в 1946 році, оскільки на сході був сильний неврожай і панував голод. Про голод наддніпрянських селах Товстенького, Заліщицького, Мельнице-Подільського і призбручанських селах Скала-Подільського районів свідчить Надзвичайний звіт Чортківського надрайону ОУН датований жовтнем 1947 року та «циферні» дані про кількість померлих від голоду у 1946-1947 роках на Тернопільщині.