Поповнення бібліотечних фондів держархіву

4 січня 2023

Фонди бібліотеки Державного архіву Тернопільської області поповнила праця про історію Поморян та Поморянського замку – «Поморянська хроніка» Броніслава Заморського. Переклад книги виконав  краєзнавець,  громадський діяч, корінний поморянець Теодор Гудзяк, доповнивши текст коментарями і великою кількістю кольорових ілюстрацій, в тому числі зібраних в архівах львівських та тернопільських музеїв.

«Поморянську хроніку», що вперше вийшла друком 1867 року,  можна вважати унікальною історичною розвідкою, котра вагомо доповнює низку інформаційних джерел з історії міста Поморяни та Поморянського замку. У книзі, що охоплює хронологічно період понад шести століть,  задокументовано господарський уклад замку та громади, проведено інвентаризацію значних замкових колекцій книг, декоративного та ужиткового мистецтва.

Основна цінність цього видання в тому, що використані в ньому друковані та рукописні джерела із замкових архівів менш, ніж через десять років після виходу книжки, були безповоротно втрачені: після смерті власника Поморянського замку Юзефа Прушинського матеріали продано його нащадками по ліцитації на вагу, як макулатуру. Тому історичні факти, хронологічні описи подій, що тут відбувалися, та інші інформативні матеріали, які черпалися із цього джерела, можна вважати унікальними.

Архівісти щиро дякують Теодору Гудзяку за дарунок, бажають нових досліджень та надіються на подальшу співпрацю.