Нові надходження

16 січня 2023

Нове видання поповнило фонди бібліотеки державного архіву Тернопільської області: дослідження «Душі благають пам’яті (село Гермаківка у Божій книзі смерті 1877-1944 рр.)». Дарунок держархіву передав автор, знаний вчений та уродженець Гермаківки Нестор Степанович Мизак. Ця книга – продовження монографії «Село – душа народу» та 20-й додаток до серії «За тебе, свята Україно» (із 12 книг). Дана праця написана на основі архівних документів: метричних книг про народження та смерть села Гермаківки з фондів  державного архіву Тернопільської області та документів державного архіву Івано-Франківської області стосовно життєписів священників, а також численних довідкових видань.

У книзі висвітлюється історія українського цвинтаря на прикладі села Гермаківка Борщівського повіту Тернопільщини, аналізуються види захворювань, які стали причинами масових смертей селян та їх дітей, характеризується праця священства на ниві духовної просвіти населення. Наголошується на проблемних питаннях людської пам’яті крізь призму аналізу метричних записів села. У праці опубліковано відомості про 3681 особу, які померли за період 1877-1944 років.  Видання містить чимало світлин, що гармонійно доповнюють дослідження.

Щиро дякуємо за подаровану книгу, бажаємо шанованому вченому міцного здоров’я, нових досліджень та надіємось на подальшу співпрацю.