Нові надходження

14 березня 2023

       Новими виданнями поповнились фонди бібліотеки держархіву області. 

     Тернопільський крaєзнaвець Тaрaс Циклиняк передав на державне зберігання нову книгу із серії «Дитинство Тернополя» – «Тернопіль, намальований світлом». Це кольоровий каталог 160 поштівок та світлин кінця ХІХ - початку ХХ ст.

        Також книжковий фонд поповнили ще чотири книги, автором-упорядником яких є Тaрaс Циклиняк: «Про людей і людисьок» (у ній зібрані праці тернопільських істориків, розповіді про українців, євреїв та поляків, які жили у нашому місті з XVI по XX століття), «Спомини бабці Кавунихи» (містить кілька інтерв'ю про давній Тернопіль із тернопільською краєзнавицею Любомирою Бойцун, яка значну частину свого життя працювала у нашому архіві), «Сонячний Тернопіль мого дитинства» (спогади Сергія Чернишова), «Моя солодка Батьківщина» (спогади родини Остап'юків, Юрія Лугового, Володимира Сушкевича).

       Унікальне двомовне наукове дослідження «Дрогобич і дрогобицька земля у 1914-1919 рр. Дослідження історії міста та регіону» подарував бібліотеці держархіву один з авторів – директор Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», доцент ДДПУ імені Івана Франка Богдан Лазорак. У праці висвітлені військові, політичні та культурно-освітні події Дрогобицького повіту за період 1914-1920 рр., опубліковано чимало документів і матеріалів цього періоду з української преси, архівів, музеїв.

         Монографію «Бучацький монастир отців Василіян: на службі Богові й Україні. До 300-ліття заснування» передав на державне зберігання Ярослав Стоцький – доктор гуманістичних та історичних наук, український історик, релігієзнавець, громадський діяч. У монографії досліджено заснування, спорудження, архітектуру, а також духовне, освітнє і наукове служіння Бучацького василіянського монастиря Чесного Хреста Господнього впродовж його майже 300-літньої історії. На основі опрацювання бібліографічної бази й архівних матеріалів проаналізовано, як бучацькі василіяни поширювали віру та освіту серед українського народу, як сформували монастир славним осердям християнського, греко-католицького, василіянського духу, як зуміли загартувати себе і мирян у підпільний період УГКЦ, як відроджували греко-католицьке й василіянське життя в Україні загалом та в Бучачі й на Бучаччині зокрема.

        Історик, завідувач відділу історії Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук подарував держархіву авторську монографію про Тараса Бульбу-Боровця «Отаман «Тарас Бульба»: між міфом і реальністю», яка вийшла друком у «Видавництві «Літопис УПА»» у серії «Бібліотека». У книзі проаналізовано політичні погляди, економічну, військову й розвідувальну діяльність Тараса Бульби-Боровця. У виданні є багато унікальних фото, які публікуються вперше. Віднайдено один з літературних творів отамана «Посол на сесії», спростовано багато міфів, які вигадав Боровець і які перемандровують з одного дослідження в інше.

           Поетичні збірки поповнили фонд бібліотеки архіву. Це збірка філософської поезії українського політика, громадського діяча, лауреата Міжнародної премії української пісні імені Василя Симоненка за 2023 рік Василя Куйбіди «Розпізнавання голосів». У книзі – вірші-роздуми автора про одвічні питання буття висловлені без жодних декоративних тверджень, лише на основі власних відчуттів, і охоплюють як вірші громадянські так і глибоко особисті. Ця збірка поезій змушує замислитись над сутністю життя, баченням і вірою в те, чим жили наші пращури.

Книжка поезій Христини Куйбіди-Кришкевич «Голубівна» – єдина збірка, яка вийшла друком після її смерті. До збірки увійшли понад 200 віршів, які авторка написала за життя. Вірші, написані у різний період – від 90-х і до останніх років життя. У такому хронологічному порядку, наче щоденник, ці твори і видані. Упорядник книжки, батько Христини Куйбіди-Кришкевич Василь Куйбіда зізнається, що рішення видати твори доньки після її смерті далося йому нелегко. Але після консультацій з митцями він все ж наважився опублікувати написане. Батько впевнений, що читачі можуть знайти силу навіть в тих віршах його доньки, які написані вже під час її боротьби з важкою хворобою.

        Добірку незалежної рекламно-інформаційної газети «БЕРЕЖ інфо» за 2010-2022 роки передав на державне зберігання  заступник директора Бережанського краєзнавчого музею, краєзнавець Микола Проців. Це видання знайомить з подіями в місті Бережани та Бережанській, Саранчуківській і Нараївській територіальних громадах, та буде цікавим джерелом інформації для дослідників, які працюють в читальному залі держархіву області.

           Архівісти щиро вдячні авторам за подаровані книги й газети та сподіваються на подальшу співпрацю.