Гірчить Чорнобиль крізь роки

26 квітня 2023

До 37-х роковин аварії на Чорнобільській АЕС держархів області презентує онлайн виставку «Гірчить Чорнобиль крізь роки», основою якої стали документи архівного фонду Тернопільська обласна організація інвалідів Всеукраїнського громадського об’єднання інвалідів «Союз Чорнобиль України». Це, зокрема, документи ліквідаторів аварії-вихідців з Тернопілля: Харитонова Олександра Євгеновича, Кудринського Леоніда Олександровича, Михайлюка Михайла Омеляновича, Чурилова Геннадія Андрійовича, Міляна Івана Васильовича, їх світлини і особисті документи, список учасників ліквідації-наших земляків, які боролись з вогнем і радіацією, виявили безмежний героїзм і надлюдські можливості в самому ядерному пеклі і загинули від променевої хвороби. Також представлені спогади ліквідаторів Тернопільського батальйону воєнізованої пожежної охорони в/ч 6033 «На поклик Чорнобиля». Є і документи тодішньої тернопільської влади про заходи щодо посилення робіт, пов’язаних з ліквідацією аварії на ЧАЕС та усунення її наслідків і про допомогу постраждалим громадянам.

Внаслідок Чорнобильської трагедії до кінця літа 1986 року більше 90 тисяч людей евакуювали із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

Сьогодні варварські атаки росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи.