Онлайн-естафета «Свято Героїв»

23 травня 2023

Свято Героїв, встановлене рішенням Збору ОУН (1941р.). У суворі роки німецької окупації, у час протибільшовицької збройної боротьби – завжди українці на чолі з ОУН вшановували пам’ять Героїв. Травень обрано для вшанування Героїв, тому що саме в травні віддали своє життя кращі сини України: Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець.

На честь відзначення Дня Героїв запрошуємо до онлайн-естафети документальними виставками держархіву, щоб таким чином підкреслити єдність із княжими дружинниками, козацтвом, гайдамаками, січовими стрільцями, героями Крут і Базару, загиблими воїнами УГА і УПА, Героїв Небесної сотні та сучасної російсько-української війни.

НАМ УКРАЇНА ВИЩЕ ПОНАД УСЕ!

Виставка присвячена чину Української Військової Організації на основі документів держархіву

 

В НАС ЄДИНА МЕТА – УКРАЇНА СВЯТА!

УПА у середині ХХ ст. стала військовою силою, що боролася за Самостійну Незалежну Соборну Україну. У державному архіві Тернопільської області зберігається великий пласт документів, який дає змогу ознайомитись з архівними матеріалами, що висвітлюють національно-визвольну боротьбу вояків Української Повстанської Армії.

 

УКРАЇНА: ШЛЯХ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради Української РСР прийняла історичний документ виняткового значення для долі українського народу  — Акт проголошення  незалежності України.

 

УКРАЇНА Б'ЄТЬСЯ, АРМІЯ Б'ЄТЬСЯ, КОЖЕН Б'ЄТЬСЯ, ДОПОКИ СЕРЦЕ Б'ЄТЬСЯ

Державний архів Тернопільської області презентує виставку, де представлені фотографії та документи, які висвітлюють героїчну боротьбу українського народу за незалежність з давніх часів до сьогодення.

 

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

Державний архів Тернопільської області презентує огляд тематичних фондів: «Збірка документів про Героїв Небесної Сотні Революції Гідності та бійців, які загинули в зоні антитерористичної операції на сході України, з Тернопільщини» та «Архівна документальна колекція з героїчної відсічі України російській збройній агресії (Тернопільська область)», де зібрано документальні матеріали про Героїв, які загинули у боротьбі проти російського агресора.

 

«ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!» 

Державний архів Тернопільської області продовжує документувати інформаційні матеріали про Героїв Тернопільщини, які загинули під час новітньої російсько-української війни. У презентованій виставці представлена збірка публікацій про Героїв Тернопільщини, які загинули з 24 лютого по 24 квітня 2022 року під час бойових дій проти російської збройної агресії на території України.