Конституція – Основний Закон держави

28 червня 2023

День Конституції України – єдине державне свято, закріплене в самій Конституції. Стаття 161 гласить: ,,День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України.
Конституційні основи державності і демократичності давали нашому народу і «Руська Правда» Древньої Русі-України, і Конституція Пилипа Орлика (1710 року), і подальші процеси державотворення у добу Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, Української Держави гетьмана Павла Скоропадського та Української Держави взірця 30 червня 1941 року-Української Головної Визвольної Ради 1944 р.
У 1996 році українці реалізували своє право мати демократичну Конституцію незалежної держави, а не декларативної конституції УРСР як складової частини радянського союзу. Саме тоді було стверджено остаточно віковічне прагнення українського народу до створення та розвою власної незалежної держави. 
З нагоди святкування 27-ї річниці від Дня прийняття основного закону – Конституції України, держархів області презентує онлайн виставку «Конституція – Основний Закон держави».