Декларація про державний суверенітет – перший крок до Незалежності

14 липня 2023

16 липня 1990 року Верховна рада УРСР ухвалила доленосний документ – прийняла Декларацію про державний суверенітет України, зробивши перший крок до відновлення історичної справедливості, відродження української державності як ідеї соборності українського народу та його земель.

Саме преамбулі Декларації проголошувався суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».

За прийняття цієї Декларації проголосувало більш ніж 98 відсотків депутатів тодішньої Верховної Ради, які були обрані вперше на демократичних виборах у березні 1990 року. Зокрема, на виборчих округах Тернопільської області народними депутатами стали представники Народного руху України, активісти, і ні одного члена комуністичної партії.

З нагоди святкування 33-ї річниці від Дня прийняття Декларації про державний суверенітет України, держархів області презентує онлайн виставку  “Декларація про державний суверенітет – перший крок до Незалежності”.