Відкриття виставки «Усі ми будемо в архіві» з нагоди 75-річчя від дня народження Богдана – Романа Хаварівського

4 вересня 2023

З нагоди 75-річчя від дня народження знаного педагога, митця, громадського діяча, архівіста, багаторічного директора державного архіву Тернопільської області Богдана – Романа Хаварівського 1 вересня 2023 року в конференц – залі держархіву відбулося відкриття виставки «Усі ми будемо в архіві». У заході взяли участь: родина покійного – дружина Майя, молодший син Устим і наймолодший онук Матвій, його друзі – Святослава Гой-Стром (Ященко), кандидат історичних наук, доцент Західноукраїнського національного  університету Надія Білик та працівники держархіву області.

Виставку відкрив директор держархіву області, кандидат історичних наук Федір Полянський, який розповів про Богдана Хаварівського як про відому багатогранну особистість нашого краю, син Устим подякував працівникам архіву за організацію заходу, подарував щойно погашену марку з нагоди 75- річчя батька, дружина Майя поділилася спогадами про чоловіка, прочитала кілька поезій, які пан Богдан присвятив їй, подруга сім’ї пані Святослава також поділилася спогадами  і подарувала держархіву області карту України, видану українцями Чікаго. З документами, представленими в експозиції виставки, ознайомила присутніх архівіст відділу інформації та використання документів Марія Дацків.

Основою виставки стали документи архівних фондів «Богдан Хаварівський  – педагог, митець, архівіст, громадський діяч», «Державний архів Тернопільської області», архівні документи метричних фондів.

У першому розділі зацікавить дослідників метричні записи про народження Василя Хавріва (батька Богдана) 4 листопада 1908 року і  Павліни Сороцької (матері Богдана) 26 квітня 1910 року, метричний запис про шлюб Василя Хавріва або Хаварівського і Павліни Сороцької, селі Гумниська Теребовлянського повіту, їхні світлини, а також –  автобіографія з особистим підписом самого пана Богдана, світлини з дружиною  Майєю Назарівною, світлини студента Чернівецького університету Б. Хаварівського у роки навчання та інші.

Про роботу на посаді старшого наукового працівника Тернопільського облдержархіву з 1974 року свідчать експонати виставки: заява Хаварівського та наказ директора обласного архіву Тернопільської області прийняти на посаду старшого наукового працівника групи використання і каталогізації. Представлена в експозиції також стаття «Життєдайний повів» молодого співробітника архіву в газеті «Ровесник», написана на основі архівних документів.     

Діяльність пана Богдана на педагогічній ниві висвітлюють такі експонати: світлини його як викладача з учнями ПТУ №3; про працю на посаді начальника обласного управління освіти розповідають повідомлення про впровадження в життя концепції національної школи на Тернопільщині, програми обласних науково-практичних конференцій «Становлення і розвиток національної школи», світлини. Цікавими є і численні характеристики з місць роботи Б. Хаварівського.   

Є на виставці і документи які відображають його громадсько-політичну діяльність: обрання депутатом Тернопільської обласної ради. Це – програмні тези, передвиборчі листівки Хаварівського Б. В., кандидата в депутати до Тернопільської обласної ради, запрошення.

Наступні матеріали виставки стосуються його роботи на посаді директора державного архіву Тернопільської області: книги краєзнавчої тематики, видані у співавторстві, численні світлини, грамоти і подяки від різних громадських і державних установ за плідну працю, програми міжнародних науково-практичних конференцій, проведених за участю державного архіву тощо. Варто зауважити, що місцева преса також повідомляла про постійне поповнення новими надходженнями відділу діаспорної літератури науково-довідкової бібліотеки держархіву Тернопільської області і статті, опубліковані в періодиці, є в матеріалах особового фонду. На алеї слави в Тернополі біля колишнього приміщення архіву встановлена іменна зірка пана Богдана, це також є свідченням пошани і пам’яті від земляків.

Важливим у вивченні досліджуваної проблеми є збірник матеріалів на пошану Б. Хаварівського, присвячений 75-річчю з дня його народження, укладений сином Устимом і дружиною Майєю «Усі ми будемо в архіві…Книга пам’яті про Богдана-Романа Хаварівського» (1948 – 2016).

Звичайно, на виставці представлена лише невелика частина документів, пов’язаних з життям і діяльністю Б. Хаварівського, які зберігаються у фондах архіву. Ознайомитися з усіма документами і матеріалами, можна у читальному залі державного архіву Тернопільської області.