Бібліотека Державного архіву Тернопільської області поповнилась новими виданнями

21 вересня 2023

Дарунки надзвичайно давня та традиційна для кожної бібліотеки форма доброчинності, яка має глибоке коріння. Нещодавно бібліотека державного архіву Тернопільської області поповнилась новими виданнями. Знаний вчений історик, філолог, археограф, голова Наукового товариства імені Шевченка (2005-2014) та наш земляк Олег Антонович Купчинський передав в дарунок держархіву чотири томи енциклопедії «Наукове товариство ім. Шевченка».

Зазначимо, що це перше багатотомне видання про найдавніше наукове громадське товариство в Україні. Це книга знань, яка репрезентує цілісний і багатовимірний образ інституції: мету і завдання, структуру, основні видання, персоналії, а також установи, що працювали при НТШ упродовж 1873-2012 років. Окремо в Енциклопедії фіґурують крайові НТШ і їх осередки, які діють за кордоном. Енциклопедія охоплює історію усіх сфер життя інституції і її контакти з різними національними, закордонними науковими установами та навчальними закладами.

Ця довідкова праця дає змогу оглянути пройдений шлях НТШ, проаналізувати досягнення національної науки в останніх десятиліттях ХІХ, впродовж ХХ та першого десятиріччя ХХІ століття. Особливо це актуально в сьогоднішній час – у рік 150-річчя від часу заснування Наукового товариства імені Шевченка – першої суспільної інституції, члени якої ставили за мету заявити перед світом про свій народ, усебічно сприяти розвиткові науки в найширшому значенні цього слова, будувати власну концепцію історії України, популяризувати українську мову, проводити широкомасштабну видавничу діяльність.  Зауважимо, що серед членів товариства, які своєю потужною творчою волею й обдаруванням збагатили всесвітню культуру та науку, було чимало вчених – уродженців Тернопільщини й тих, які певний період часу перебували в нашому краї.

Архівісти щиро дякують вченому за подаровані книги та зичать довгих років життя та плідної праці під мирним українським небом.