День Гідності і Свободи

21 листопада 2023

21 листопада 2013 року увійшов в історію нашої держави як День Гідності та Свободи України.  Цього  дня шанують пам’ять тих, хто віддав своє життя заради вільної України, а також вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004 року і восени 2013 року та  взимку 2014 року захистили національні інтереси української держави та її європейський вибір. Україна – це територія гідності і свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції - наш Майдан 2004-го року, який був Святом Свободи, і Революція 2013-го року, Революція Гідності.

Майдан 2004 року і Революція 2013 року були надзвичайно складним іспитом для України. Народ продемонстрував своє прагнення до свободи, свою гідність.

Революція Гідності  — політичні та суспільні зміни, які відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 до лютого 2014 року, викликані спротивом проти відходу політичного керівництва країни від законодавчо закріпленого курсу на Європейську інтеграцію та подальшою відмовою від цього курсу. Також вживають назви Київський Майдан, Євромайдан та Єврореволюція.

Однією з основних рушійних сил Революції Гідності стало українське студентство, яке сприйняло свою відповідальність за майбутнє держави та виступило не лише учасниками революційних подій, але й виступили організаційною силою.

Спонтанні і мирні акції протесту, які почалися восени 2013 року після відмови тодішнього керівництва держави підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, швидко перетворилися на всенародний здвиг і справжнє пробудження української нації, на кількамісячну боротьбу українців за своє право на людську гідність і свободу. А також на справжню війну народу зі злочинною системою, що поставила собі за мету встановити авторитарний поліцейський режим із реальною перспективою поглинання Росією України як незалежної держави.

Подією, яка стала поштовхом для початку Революції Гідності, є рішення  призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. Це сталося 21  листопада 2013  року, напередодні саміту «Східного партнерства» у місті Вільнюсі.

Євромайдан почав існувати  як унікальне соціальне - політичне явище. У листопаді 2013 року дії його учасників мали ненасильницький характер. Однак 30  листопада 2013 року вночі загони міліції «Беркут» раптово атакували студентів. Їх били кийками, закидавали вибуховими пакетами. Загалом було поранено близько 80 осіб. Ця розправа була здійснена під приводом необхідності встановити новорічну ялинку на Майдані Незалежності та шокувала українське суспільство.

1 грудня 2013 року на вулиці Києва вийшли від кількасот тисяч до півтора мільйона протестувальників.

30 листопада – 1 грудня 2013 року українське суспільство зрозуміло: суть Євромайдану (таку назву отримало громадське зібрання противників режиму) полягає  не тільки у виборі між Європейським Союзом  та  росією, а в обстоюванні людської гідності, громадянських прав та свобод. Учасники Євромайдану прагнули жити згідно з цінностями західноєвропейської демократії.  Герої Революції Гідності боролися за нове життя, яке можна було досягнути шляхом проведення всебічних реформ.

Наслідки Революції Гідності – це не лише велике піднесення, емоційний заряд, який отримала українська нація, що об’єдналася, стала соборницькою.

Основним геополітичним наслідком Революції Гідності став початок виходу України із зони впливу росії в економічній і політичній сферах, зменшення залежності в культурному аспекті. Був скасований позаблоковий статус України, що означав її не входження до міжнародних структур колективної безпеки й оборони. Спроба перетворити Україну на проросійську диктатуру – саме те, проти чого повстало українське суспільство у 2013-2014 роках.

Революція Гідності стала визначальною  в пробудженні національної самосвідомості українців. Вона виокремила українську ідентичність із розмитої радянської, де вона була частиною чогось, об'єктом. Розвернула Україну в бік її вихідної ідентичності: вільної, демократичної, здатної до вибору й державотворення, як тисячі років тому. Україна зберегла свою незалежність від росії та ствердила свій європейський вектор розвитку.

Помстою за цей вибір українців стала агресія  і війна Росії, яка триває досі. Кремль не полишив намагань повернути Україну в лоно своєї імперії, захопивши невдовзі після подій на Майдані Крим і окупувавши частину території Донбасу. Втім на оборону цінностей, які відстоював Майдан, постали воїни, які тримають нині небо на території України. Не з власної волі Україні доводиться відстоювати свій цивілізаційний вибір і свою незалежність та територію,  зокрема зі зброєю в руках.

Попри окупацію частини території, жахливі людські жертви та величезні матеріальні втрати, Україна не лише не зламалася. Вона пройшла вражаючий шлях перетворень у різних галузях.

Майдан продемонстрував здатність українців до самоорганізації, взаємодопомоги та самопожертви, виявив, що для наших співгромадян, незалежно від регіону проживання, етнічної приналежності та мови, важливими цінностями є свобода, людська гідність, право обирати свою долю.

До Дня Гідності і Свободи держархів області презентує онлайн виставку "Майдан. Революції духу", основою якої стали документи архівного фонду «Збірка документів про Героїв Небесної Сотні Революції Гідності та бійців з Тернопільщини, які загинули в зоні антитерористичної операції на сході України».