Документальна виставка до Дня Соборності

23 січня 2024

З нагоди 105-річчя від дня проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 2024 року в конференц – залі держархіву відбулося відкриття документальної виставки  «Нам берегти тебе, Соборну і Єдину...» . У заході взяли участь слухачі Малої Академії наук України Тернопільської області.

Виставку відкрив директор держархіву області, кандидат історичних наук Федір Полянський, який підкреслив значення цієї події в подальшій історії нашої держави, розповівши про вшанування її у різні періоди ХХ століття, зокрема, про перше урочисте вшанування Акту Злуки, яке відбулося в Карпатській Україні у 1939 р.

Про важливу роль пластунів в національно-визвольній боротьбі 1914-1921 років доповіла слухачка секції історії України обласного відділення МАНУ Христина Прокопович. Оксана Гаврилевська, методист обласного відділення МАНУ, розповіла про пластунів-письменників у лавах Січового Стрілецтва. Романчак Ірина, слухачка Теребовлянської філії МАНУ, проінформувала про життя і громадську діяльність Ярослави Стецько, виокремивши її роль у творенні незалежної України.

З документами, представленими в експозиції виставки, ознайомила присутніх архівіст І категорії відділу інформації та використання документів Марія Дацків.

Саме в Тернополі під час перебування уряду ЗУНР були вироблені умови й ухвалено історичне рішення про злуку ЗУНР та УНР. За дорученням Ради Державних Секретарів 23 листопада 1918 р. з Тернополя в Наддніпрянщину виїхала офіційна делегація і у Фастові 1 грудня було укладено Передвступний  (попередній) договір про злуку «обох українських держав у одну державну одиницю». Після повернення Л. Цегельського і Д. Левицького до Тернополя тут упродовж 8–9 грудня тривали переговори щодо узгодження всіх процедурних питань із новоприбулим представником Директорії УНР Григорієм Сидоренком про злуку обох українських держав. Ще від грудня 1918 р. тисячі галичан відбули у складі військових частин в Наддніпрянську Україну захищати її від більшовицьких орд. Сформований у Тернополі 5-й курінь (командант – сотник Микола Королюк) першим із Галичини вийшов обороняти Київ. 22 січня 1919 р. під час проголошення Акта злуки ЗУНР і УНР курінь тримав східну сторону переднього чотирикутника на Софійському майдані. Про цей день є спогади очевидців серед експонатів виставки.

На жаль, документів, які охоплюють період кінця 1918 - початку 1919 років, на зберіганні в держархіві області дуже мало. Заслуговують уваги і документи тернопільського Повітового Комісаріату Української Народної Республіки про мобілізацію в українське військо, оголошення про амністію з нагоди Злуки українських земель та ін.

Серед експонатів – Заява Хоменка Олександра про вступ до війська УНР,  записна книжка козака, які знайомлять нас із біографічними даними людей, які вступали в українське військо та з основними правилами поведінки козаків.

Публікації в пресі, зокрема Звернення Державного Секретаріату ЗУНР до всіх громадян, опубліковане в газеті «Український голос» 3 грудня 1918 року,  земельний закон, опублікований у газеті «Українські вісті» 14 травня 1919 року та інші повідомлення дають можливість ознайомитися з подіями цих років очима очевидців. Звернення інформаційного бюро Армії УНР «Трудящий народе український» роз’яснюють політичну ситуацію, що склалася в той час в армії і в народі. Заслуговує на увагу розпорядження уряду Директорії УНР про поминання в богослужіннях Української Народної Республіки.

Цікавими є документи міжвоєнного періоду. Наявні донесення поліції з різних повітів про офіцерів і підофіцерів українських військових формувань, які перебували під наглядом поліції, а також – їх списки.

Нині Україна продовжує боротьбу за незалежність. Національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Соборність – мета Перемоги!

Запрошуємо усіх охочих до перегляду виставки, яка діятиме у держархіві впродовж двох місяців.