День пам'яті Героїв Крут

29 січня 2024

29 січня в Україні відзначають День пам'яті Героїв Крут – українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році. Битва під Крутами стала для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

       З нагоди пам’ятної дати державний архів Тернопільської області презентує онлайн виставку «На Аскольдовій могилі український цвіт».

Доповнює виставку коментар  головного спеціаліста відділу формування НАФ та діловодства державного архіву Тернопільської області, військового історика, ветерана, російсько-української війни, розвідки ЗСУ Ігоря Крочака.

Інформацію про учасників бою під Крутами, доля яких пов’язана з Тернопільщиною, розміщено за посиланням: https://te.archives.gov.ua/index.php/2-uncategorised/400-kruty

У 2008 році архівістами підготовлено каталог виставки «Крути – урок нащадкам», ознайомитися з яким можна за посиланням: https://te.archives.gov.ua/images/PDF/Kruty.pdf

         Битва під Крутами стала символом героїзму українців, коли стійкість сотень визначили майбутнє мільйонів. Варто зазначити, що оборона крутянців – це не давно забута історія, а окремий епізод війни, що триває. А подвиг Героїв Крут сьогодні їхні нащадки продовжують на полях сучасної  російсько-української війни, коли на захист України стали тисячі українців, які ще вчора були мирними людьми: вчителями, студентами, менеджерами, бізнесменами, істориками, співаками.

Щира вдячність усім, хто нині виборює нашу перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі.