Формуємо разом архівну філателістичну колекцію

29 квітня 2024

У державному архіві області започатковано  архівну філателістичну колекцію.

Філателісти, серед яких багато  друзів архіву діляться з архівістами своїми надбаннями, тому і назріла потреба у створенні такої колекції.

Філателія - це різноманіття інформації у поштовій марці, конверті: відомі діячі, визначні дати,  природа, мистецтво... і багато ще інших  різних   категорій.

Архівісти намагалися віднайти інформацію, якій події чи особі присвячений об’єкт філателії у цій колекції. Наприклад,  у вже створеній колекції є художній немаркований конверт і марка з нагоди 150 річчя від дня народження  Олександра Пісецького,   держсекретаря пошти і телеграфу при уряді ЗУНР,  похованого у с.Зелене колишнього Гусятинського району (сучасного Чортківського району) (дата спецпогашення – 09 жовтня 2019р.), до  конверта архівісти  долучили  паперову копію електронної публікації інформації Гайсюль Ірини «Олександр Пісецький з Тернопільщини ввів кирилицю в український зв'язок», опубліковану в інтернет-ресурсі «Погляд» від 17 жовтня 2019 р.

Філателія - ​​один з найпопулярніших напрямків колекціонування, який з часом набуває все більше прихильників. Це захоплення може бути надзвичайно цікавим. Багато хто вважає, що збирати гашені марки набагато цікавіше, адже за своєю суттю це справжні документи. Штемпель може розповісти, коли і де була погашена марка.

Такі документи будуть цікаві для ознайомлення майбутнім досліджувачам, пропонуємо долучатися до формування такої архівної колекції.