Революційність державотворчого чину або Український національно-визвольний рух на основі документів держархіву Тернопільської області

23 травня 2024

«Не було і нема в цілому світі живого сотворіння, що не хотіло би жити вільно і по-своєму. Все, що живе, хоче жити вільно, хоче жити так, як цього вимагає його внутрішня природа. Птаха потребує повітря, риба води, рослина землі, а все разом – сонячного світла й тепла. Так само народ потребує власної держави» (Всеволод Рамзенко «Чому ми за Українську Самостійну Соборну державу) 

23 травня в Україні відзначають День Героїв - борців за свободу країни, починаючи від лицарів часів княжої Русі, українського козацтва, січового стрілецтва, українських революціонерів 1917-1921 рр., членів УВО і ОУН, вояків УПА, дисидентів і до учасників Революції Гідності, бійців АТО/ООС, нинішніх захисників України. Держархів презентує тематичну онлайн-виставку «Революційність державотворчого чину або Український національно-визвольний рух на основі документів держархіву Тернопільської області». 

Представлені копії документів підкреслюють дві важливі особливості українського національно-визвольного руху 1940-х рр. - революційність і державотворчість. У виставці, окрім документів держархіву, використано з відкритих інтернет-джерел фрагменти: проголошення Української держави 30 червня 1941 у м. Львів Ярославом Стецьком та виголошення клятви українського повстанця з фільму «Нескорений».