Підвищення кваліфікації архівістів-діловодів установ області

13 червня 2024

Щорічно держархівом проводяться заходи з підвищення кваліфікації  працівників архівних установ області, а також осіб, відповідальних за діловодство та архів в установах – джерелах формування Національного архівного фонду у зоні комплектування держархіву області, а також архівних відділів районних військових адміністрацій. Останні роки навчання  проводилося в онлайн режимі, а у цьому році - очно у конференц – залі держархіву області.

Так, 12 червня за спеціальною короткостроковою програмою «Діловодство і архівна справа. Практичне застосування юридичною особою чинних нормативно-правових актів у сфері  діловодства та архівної справи» підвищили кваліфікацію 61 учасник. Це архівісти-діловоди установ – джерел комплектування держархіву області різної форми власності. Найбільш представленою групою були працівники Головного та районних  управлінь Державної казначейської служби України в області.

Тематика занять, проведених начальником відділу формування НАФ та діловодства Малиміною-Базиляк Терезою, і головними спеціалістами,  Романишин Марією, Муц Галиною та Гардамалою Іванною, стосувалася завдань, що необхідно виконувати  службі діловодства  та архіву в установах відповідно до чинних вимог, а саме: забезпечення дієвих діловодних процесів в установі відповідно до індивідуальної інструкції з діловодства, якісного наповнення документаційного фонду установи, формування справ у поточному діловодстві відповідно до затвердженої в установленому порядку  номенклатури справ, проведення експертизи цінності документів,  оформлення її результатів, забезпечення  збереження архівного фонду установи до передавання на державне зберігання документів. Актуалізована інформація про зміни у нормативних документах у сфері діловодства та архівної справи.

За результатами навчання директор держархіву області Полянський Федір відзначив важливість місії архівіста-діловода в умовах війни та вручив учасникам семінару відповідні посвідчення.

На завершення, архівістами держархіву, Волоцюгою Людмилою та Дишлюк Ольгою, було проведено пізнавальну екскурсію з ознайомленням умовами зберігання документів в архівосховищах та роботою читального залу. 

 Проведений захід із підвищення кваліфікації сприятиме засвоєнню необхідних для практичного застосування чинних нормативно-правових актів з організації та ведення  діловодства та архівної справи  в установах.