Про експедицію Тараса Шевченка у 1846 році територією Тернопільщини: нове прочитання

25 червня 2024

У рамках реалізації проєкту «Архів&Джерело» Державний архів Тернопільської області презентує спробу нового прочитання про експедицію Тараса Шевченка у далекому 1846 року територією Тернопільщини на основі вагомої джерельної бази, в т.ч. використовуючи гіперпосилання частини оцифрованих справ держархіву, за авторством відомого історика, кандидата історичних наук, доцента Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Володимира Собчука "Мандрівка Шевченка 1846 року до Почаєва: нове прочитання"

До відома, «Архів&Джерело» - періодичне електронне видання держархіву, метою якого є створення інформаційного простору для розвитку та взаємодії між краєзнавцями-архівістами та зацікавленою аудиторією, щоб разом досліджувати нові пласти архівних документів історичної Тернопільщини, прищеплювати любов до автентичних текстів, плекати культуру праці з науковими джерелами та популяризувати напрацювання з історії Тернопільщини.

Першою ластівкою електронного продовженого видання «Архів&Джерело» була стаття знаного дослідника українського національно-визвольного руху, кандидата історичних наук, методиста Тернопільського інституту післядипломної педагогічної освіти Сергія Волянюка «Краєзнавчі відкриття крізь призму сімейних історій за листами Тернопільського поштового управління дистрикту «Галичина» (1941-1944 рр.)».

Надалі, не рідше 1 разу на місяць будуть публікуватись нові дослідження та поширюватись у соціальних мережах для обговорення та дискусій. Опубліковані статті у кінці видавничого року (до 9 червня наступного року) увійдуть у чергове число електронного видання ДАТО "Архів&Джерело".

Запрошуємо краєзнавців-архівістів до співпраці, щоб разом «черпати воду з джерел»!