Відбулося засідання Центральної комісії Державної архівної служби України з контролю за наявністю, станом та розшуком документів Національного архівного фонду

4 липня 2024

На засіданні Центральної комісії Державної архівної служби України з контролю за наявністю, станом та розшуком документів Національного архівного фонду, яке відбулося 2 липня 2024 року, було розглянуто і погоджено  список фондів облік, яких потребує декомунізації, а саме фондів до яких буде застосовуватися літерний індекс «Н». Це фонди органів, установ, організацій, структур та формувань окупаційної адміністрації нацистської Німеччини та її держав-союзниць, що діяли на території сучасної Тернопільської області в роки Другої світової війни.

Декомунізація архівів не лише дозволяє відокремити документи, що пов'язані з окупаційним режимом, від інших архівних матеріалів, враховуючи суспільну кон'юнктуру часу, а й також сприяє відтворенню об'єктивної історії, що дає можливість краще розуміти минуле та уникати спотворень у поданні історичних фактів.

Ця ініціатива є кроком у напрямку збереження історичної правди щодо подій, які мали місце під час нацистської окупації, зокрема  у Тернопільській області. Вона спрямована на об’єктивне відображення історії та адаптацію задоволення потреб дослідників в ознайомленні з архівними документами відповідно  до сучасних стандартів і вимог.